Anul Nou a venit cu importante modificari ale Codului Fiscal atat pentru angajatori cat si pentru angajati. Doua legi au intrat in vigoare pe 21 decembrie 2020 si anume Legea 296/2020 ce a modificat Codul Fiscal si Legea 295/2020 ce modifica Codul de Procedura fiscala 2021.
Cele doua legi cerute de mediul de afaceri au fost publicate in Monitorul Oficial nr. 1266/ 21.12.2020 si au adus cu ele peste 100 de modificari de nuanta si de substanta.
Iata cateva dintre cele mai importante modificari ce vor fi aplicate incepand cu anul 2021:
- Companiile pot acorda angajatilor care desfasoara activitatea in regim de telemunca suma de 400 lei/luna pentru acoperirea cheltuielilor cu utilitatile (abonament de internet, electricitate, apa, incalzire, mobilier)
Nu este nevoie de documente justificative din partea angajatului pentru a dovedi efectuarea acestor cheltuieli.
Cheltuiala este deductibila pentru companie iar pentru aceste sume nu se datoreaza impozit pe venit si contributii sociale.
- Testarea epidemiologica si vaccinarea angajatilor sunt cheltuieli deductibile si nu se impoziteaza angajatul
- Folosirea masinii de serviciu in scop personal nu se mai impoziteaza la salariatii care sunt angajati in companii platitoare de impozit pe venit sau impozit specific (HORECA si turism)
Pana acum folosirea masinii de serviciu in scop personal era considerata beneficiu salarial si se impozita.
- Tichete cadou acordate catre persoane fizice in cadrul unor campanii de marketing
Compania care acorda tichete cadou angajatilor, persoane fizice, trebuie sa completeze o situatie cu numele, prenumele si CNP-ul persoanei precum si valoarea tichetelor cadou acordate, in schimb persoana fizica trebuie sa semneze aceasta situatie la primirea tichetelelor. Pentru premiile cu o valoare mai mare de 600 lei / persoană, compania trebuie sa retină 10% X (valoarea cadoului/premiului – 600 ) si sa-l platească la bugetul de stat. Impozitul retinut se declara in declaratia 100 in luna urmatoare acordarii bunului si in declaratia 205 pana la data de 31 ianuarie anul urmator acordarii. Din motive tehnice (nu se poate retine 10% dintr-un cadou) companiile trebuie sa calculeze impozitul prin metoda sutei marite si sa achite acest impozit la bugetul de stat.
- PFA-urile vor raspunde, in caz de litigii, si cu bunurile din patrimoniul persoanei fizice
Pana acum, Codul Fiscal mentiona ca doar persoanele care desfasoara activitati liberale (denumite si PFI sau CMI: medici, avocati, notari, experti contabili, arhitecti etc) raspund cu bunurile persoanei fizice in cazul unei datorii fiscale.
Aceasta modificare vizeaza aproximativ 400.000 de PFA-uri, iar riscul major este pentru PFA-urile a caror activitate reprezintă salarii mascate.
ANAF poate reclasifica activitatea unui PFA ca activitate salarială si va recalcula toate impozitele salariale.
- Declaratia Unica se depune pana pe data de 25 mai 2021, nu cum era pana acum pana pe 15 martie
- Companiile pot calcula un provizion deductibil fiscal in valoare de 100% din valoarea totala a facturii
Incepand cu data de 1 ianuarie 2021 provizionul fiscal creste de la 30% la 100% din valoarea facturii.
- Constituirea unui grup fiscal din punct de vedere al impozitului pe profit
Companiile care au cel putin 75% din partile sociale detinute de aceiasi asociati, direct sau indirect, pot constitui un grup fiscal din punct de vedere al impozitului pe profit. Companiile trebuie sa fie platitoare de impozit pe profit iar conditia de detinere de cel putin 75% trebuie indeplinita pentru o perioada de 1 an de zile, anterioara inceperii perioadei de consolidare fiscala.
- Planurile de motivare și retenție a personalului prin acțiuni de tip Stock option plan

Cheltuielile cu beneficiile acordate salariaților în instrumente de capital cu decontare în acțiuni vor fi cheltuieli deductibile la momentul acordării efective a beneficiilor.
- Se introduce posibilitatea de a recupera TVA platita la buget pentru facturile mai vechi de un an, neincasate de la persoane fizice
Surse: Forbes, Monitorul Oficial