Ordonanta de Urgenta nr. 220 din 31 decembrie 2020 privind aplicarea unor masuri de protectie sociala dupa 1 ianuarie 2021 in contextul raspandirii virusului SARS-CoV-2, considera necesara asigurarea masurilor de protectie sociala pentru angajati, angajatori si alte categorii de profesionisti in concordanta cu situatia epidemiologica si evolutia acesteia dupa 31 decembrie 2020.

Cele mai importante aspecte ale OUG 220 le regasim mai jos:
  • Angajatorii care incadreaza in munca  cu norma intreaga, pe perioada nedeterminata in perioada 1 ianuarie – 1 septembrie 2021, persoane in varsta de peste 50 ani ale caror raporturi de munca au incetat in perioada starii de urgenta sau de alerta din motive neimputabile lor si/sau persoane cu varsta intre 16 si 29 ani inregistrate ca someri in evidenta agentiilor pentru ocuparea fortei de munca, precum si cetatenii romani incadrati in aceleasi categorii de varsta, carora in anul 2020 le-au incetat raporturile de munca cu angajatorii straini de pe teritoriul altor state, din motive neimputabile lor, prin concediere, primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, 50% din salariul angajatului pentru fiecare persoana angajata din aceasta categorie, dar nu mai mult de 2.500 lei.
Angajatorii au obligatia mentinerii raporturilor de munca pentru o perioada de minimum 12 luni de la implinirea termenului de 12 luni prevazut la alin. 1.

Nu beneficiaza de sumele prevazute la alin. (1) angajatorii care la data solicitarii acordarii acestor sume se afla in faliment, dizolvare, lichidare sau care au activitatile suspendate sau asupra carora sunt impuse restrictii din alte motive decat cele generate de raspandirea virusului SARS-CoV-2.

  • Pana la data de 30 iunie 2021, dar nu mai mult de o perioada de 3 luni, la alegerea angajatorului, pentru angajatii care incheie contracte individuale de munca pe perioada determinata de pana la 3 luni, se asigura decontarea unei parti din salariul acordat acestora, suportata din bugetul asigurarilor pentru şomaj, reprezentand 41,5% din salariul aferent zilelor lucrate in aceste locuri de munca, pentru o perioada de lucru de 8 ore/zi, dar nu mai mult de 41,5% din castigul salarial mediu brut prevazut in Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020, cu modificarile si completarile ulterioare, aferent perioadei lucrate.
  • Facilitatile acordate zilierilor se prelungesc pana la data de 30 iunie 2021. Acestia primesc pentru o perioada de 3 luni, la alegerea beneficiarului de lucrari, 35% din remuneratia cuvenita zilei de munca (pentru sectoarele cu activitatea afectata de pandemie).

Sursa: OUG 220/2020

Leave a Reply